KORSHAVN BRO

BESKRIVELSE

Korshavn er et landingssted. Indtil opførelsen af dæmningen i 1930'erne foregik kontakten mellem Korshavn og Avernak pr. båd, og  de enkelte gårdes og landsbyens både udgjorde kontakten mellem øen og resten af verden. Landsbyen blev opløst i løbet af 1800 tallet pga. udskiftning og udflytning. I starten af 1900-tallet kommer husmandssteder til, der hvor landsbyen tidligere lå. Husmændene ernærede sig formentligt af en blanding af landbrug og fiskeri og landingsstedet bliver i højere grad også plads for kystfiskeriet. Broen og miljøet omkring landingspladsen (småbygningerne ved broen, forsamlingshuset og husmandsstederne), er de synlige rester af denne historie. 

Det nuværende kulturmiljø understreger landingspladsens betydning som centrum for den lille øs bebyggelse, og fungerer i dag som et let aflæseligt centrum for den ellers endog meget spredte bebyggelse. Miljøets karakter er skabt af de synlige levn af småfiskeriet og småskibsfarten, som er særdeles karakteristisk for de små, danske øer.

Husmandsstederne har en størrelse og udformning som er tidstypiske - og kan nærmest betegnes typemæssigt som fiskerhuse. Et beskedent men gedigent forhus og bag- og eller sidehuse til vaskehus, grisehus, hønsehus mv. som det også er typisk for de små fiskerlejer fra slut 1800-tallet og starten af 1900-tallet. Også helt typisk udført med lyse pudsede facader og tage i røde tegl eller betontagstenen 'Flad Faaborg', bag- og sidehuse med lavere facadehøjde og blik-, eternit- eller betontagstenstag. Kulturmiljøet er visuelt og strukturelt velbevaret.

Området ved broen er oprindeligt et landingssted, senere en kort bro og i dag en lidt længere bro, som nu primært benyttes af lystsejlere. De to bygninger ved broen har været brugt som værksteder og har knyttet sig til fiskeriet og vedligehold af både. Der var tidligere også omfangsrige tørrestativer til garn på land.

AFGRÆNSNING


BEVARING OG UDVIKLING

Bevaringsinteresserne i området er over middel.

Korshavn er et lille men meget fint eksempel der viser karakteristika fra livet på de danske småøer. Derfor bør der ved planlægning tages hensyn til områdets bebyggelsesstruktur, bygningsstørrelser og udformning.

Det er vigtigt at husmandsstederne/fiskerhusene bevares i deres oprindelige udformning med bag- og/eller sidehuse som oprindeligt.

Ved ændring af miljøets bebyggelse bør disse foretages med respekt for kulturmiljøets historie, oprindelige udtryk, bebyggelsesstruktur og detaljering.

Hvis der opføres ny bebyggelse bør den især tilpasses områdets skala (bygningsstørrelse og omfang), samt den enkle arkitektur og materialebruget.

Området har især potentialer for turisme.

SAK-VURDERING/POTENTIALEVURDERING

Ikke foretaget

LÆS MERE

-