BRAHETROLLEBORG

BESKRIVELSE

Brahetrolleborg var oprindeligt cistercienserkloster grundlagt i 1172, med kirke og borgfløje opført i 1200- til 1400-tallet. Kulturmiljøet rummer den firefløjede hovedbygning omkring Klostergården, parken mod syd, den gulkalkede ladegård med oval ridebane og hollænderiet mod øst, karpedamme mellem hovedbygning og avlsgård, det gamle hospital mod nord og vandmøllen mod vest. Der er offentlig adgang til kirken og dele af parken. Hovedbygningen er ombygget og restaureret ad flere omgange. Ved en gennemgribende renovering er hovedbygningen tilbageført til Middelalderens udseende. Vandmøllen er ligeledes blevet restaureret. Brahetrolleborg er omfattet af fredning.

AFGRÆNSNING

loading image
Henter kort...
static-map

BEVARING OG UDVIKLING

Bevaringsinteresserne i området er høje og ved planlægning bør der tages hensyn til områdets helhed, struktur og enkeltelementer, så det visuelle indtryk af kulturmiljøet bevares.

De bærende bevaringsværdier knytter sig til hovedbygningen og den afgrænsede klostergård, ladegården, vandmøllen, det gamle hospital, hollænderiet, bindingsværkslængen, stengærderne og parken.

Det er derfor vigtigt, at områdets bygninger bevares, fastholdes i deres oprindelige udtryk, og ændringer foretages varsomt og med respekt for arkitektur og detaljerigdom.

Ligesom områdets og bygningernes anvendelse bør fastholdes i sine nuværende eller lignende funktioner.

Området har potentialer i forhold til turisme samt kulturhistorie og oplevelse.

SAK-VURDERING/ POTENTIALEVURDERING

LÆS MERE

Kommuneatlas Faaborg, Bevaringsværdier i byer og bygninger 1992, Miljøministeriet Planstyrelsen i samarbejde med Faaborg Kommune.

Screening af kulturmiljøer / Faaborg Midtfyn Kommune, Arkitektskolen i Aarhus

Kortlægning af særligt bevaringsværdige kulturmiljøer i Faaborg – Midtfyn kommune 1800-1950, Øhavsmuseet.

Hovedgårdsregistrering i Fyns Amt, Faaborg Kommune, Fyns Amt.