BROBYVÆRK
Brobyværk udgør et fint kulturmiljø med flere velbevarede og centrale bygninger som f.eks. kroen, flere tidligere butiksejendomme og den gamle vandmølle.
Brobyværk udgør et fint kulturmiljø med flere velbevarede og centrale bygninger som f.eks. kroen, flere tidligere butiksejendomme og den gamle vandmølle.
BESKRIVELSE
Brobyværk er et sammenhængende byområde, som har været stationsby på jernbanestrækningen Odense-Nørre Broby-Faaborg, som eksisterede i perioden fra 1906 til 1954. Selve stationsmiljøet er ikke udpeget som kulturmiljø, da det er forsvundet med tiden (de få tilbageværende bygninger er beliggende på Kastanievej).
Området udgøres af miljøet omkring landevejen og Odense Å med stryg til den gamle vandmølle, møllegård, elværk, kirke, kro, butikker.
Brobyværk udgør en fin sammenhængende helhed, der er strukturelt og visuelt velbevaret.
Bygningsmassen er fra forskellige perioder og er kendetegnet ved bebyggelser i bedre byggeskik med nyklassicistiske og historicisme træk. Bygningerne anvendes i dag overvejende til beboelse.
Generelt fremstår bygningsmassen som velbevaret, rødstensbyggeri og med pudsede og malede eller kalkede facader. Flere bygninger fremstår endvidere med pudsede udsmykninger omkring vinduer og døre.
Der er sket flere ændringer af bygningerne i form af anden tagbeklædning, oppudsning af facade, vinduer i tagfladen, fjernelsen af sprossede vinduer og ændrede vinduesformater.
Tagbeklædning i røde tegl er fremherskende, men cementtegl, skifer og fibercement ses også på flere huse. Enkelte huse har stråtag.
I kulturmiljøet indgår flere centrale og karaktergivende ejendomme bl.a. den gamle vandmølle, kroen og tidligere butikker.
AFGRÆNSNING
BEVARING OG UDVIKLING
Bevaringsinteresserne i området er over middel.
Ved planlægning bør der tages hensyn til områdets struktur, helhed og enkeltelementer, så det overordnede visuelle indtryk af kulturmiljøet bevares.
Det er vigtigt, at områdets centrale bygninger bevares og fastholdes i deres oprindelige arkitektur og udtryk, men at de også finder nye anvendelser, så de ikke forfalder.
Det ville forbedre kulturmiljøets visuelle udtryk, hvis de oprindelige vinduesformater og opsprosninger bevares eller hvis ændrede, tilbageføres ved istandsættelse f.eks. i gamle butiksejendomme.
Ny bebyggelse tilpasses eksisterende bebyggelse i forhold til bygningsskala og arkitektur.
Der er en igangværende områdefornyelse, som giver mulighed for støtte til renovering.
En ny lokalplan ved Marsk Billes Vej nr. 10 holder fast i bevaringen af bebyggelsen, men giver muligheder for nedrivning og genopførelse af den forfaldende købmandsgård.
Området har potentialer i forhold til bosætning, turisme samt kulturhistorie og oplevelse.
SAK-VURDERING/ POTENTIALEVURDERING
LÆS MERE
Screening af kulturmiljøer / Faaborg Midtfyn Kommune, Arkitektskolen i Aarhus.
Kortlægning af særligt bevaringsværdige kulturmiljøer i Faaborg – Midtfyn kommune 1800-1950, Øhavsmuseet.
Landsbyregistrering i Fyns Amt, Historiske forhold, Broby Kommune, Fyns amtskommune.
Landsbyer med særlige bevaringsinteresser, Fyns Amt.
Sydfyn og Øhavet, Faaborg Kulturhistoriske Museum.
BEVARENDE LOKALPLANER I OMRÅDET
Lokalplan nr. 11 - Bevarende lokalplan for del af Sdr. Broby
Byplanvedtægt nr. 11